07 Aug
Help! Mijn konijn heeft Myiasis. Wat nu?

Myiasis komt vaker voor bij konijnen dan de meeste mensen denken. Maar hoe ontstaat dit en hoe kan je het voorkomen? 






Wat is Myiasis?
Myiasis is een aandoening die wordt veroorzaakt door larven van verschillende soorten vliegen. De vliegen worden aangetrokken door ontlasting, urine maar ook door geïnfecteerde wonden. Een vies konijnen verblijf of een konijntje met vieze billen zijn dus erg aantrekkelijk voor vliegen. 

De vliegen leggen eitjes in de aangekoekte vacht van het konijn. Zodra de larven uitkomen eten deze door de huid heen en verspreiden ze zich in het weefsel van het konijn. Dit kan grote geïnfecteerde wonden veroorzaken. Bij te laat handelen kan dit een levensbedreigende situatie betekenen. Daarom is behandeling bij uw dierenarts van groot belang!

Behandeling.
Myiasis heeft een goede behandeling nodig anders kan het levensbedreigend worden voor het konijn. Het advies is om ALTIJD naar de dierenarts te gaan. 

Alle larven moeten worden verwijderd. Dit is een grote klus en ben je soms erg lang mee bezig. Het is belangrijk dat elke larf van het konijn word verwijderd, anders kan deze nog steeds schade aanrichten. Nu zitten de meesten konijnen hier voor niet stil en doet het pijn. Daarom is het verstandiger om hiervoor naar de dierenarts te gaan. De wonden moeten hier na goed schoongemaakt worden en je moet je konijn goed in de gaten houden. De wonden kunnen namelijk weer vliegen aantrekken. Daarom is hygiëne nu nog belangrijker. Hou het verblijf goed schoon zo dat het niet extra vliegen aantrekt en hou het konijn zelf ook goed schoon. 

Voorkomen.
De vliegen worden voornamelijk aangetrokken door urine en ontlasting. Hygiëne speelt dus een grote rol bij het voorkomen van Myiasis. Een schoon verblijf is dus van belang. Maak regelmatig het verblijf goed schoon zo dat alle vieze geurtjes weg blijven die de vliegen aantrekken. Ook het konijn zelf moet schoon zijn. Sommige konijnen hebben last van diarree of plakpoep aan de billen. Dit kan komen door overgewicht of gewricht klachten bij het konijn. Het konijn kan zich dan moeilijk schoon houden omdat hij er niet bij komt. Ook kan het komen door verkeerde voeding. Teveel brokken, snoep en of groenvoer kan zorgen voor diarree bij het konijn. 

Daarnaast vormen bijt en of krab wonden, die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een gevecht, ook groot risico op Myiasis. Het is daarom altijd goed om een konijn met Myiasis na te laten kijken door de dierenarts of er geen onderliggende problemen zijn die de Myiasis veroorzaakt kunnen hebben. 

Een andere manier om vliegen uit de buurt van jou konijn te houden is om een klamboe om het verblijf heen te plaatsen. Ook kan je meerdere vliegenvallen ophangen, deze moet je dan juist hangen op de plekken waar je de vliegen heen wilt lokken. Dus niet naast het verblijf! Er bestaat ook een spray die Myiasis kan voorkomen. Deze heet Nomyiasis spray. Deze zorgt er voor dat vliegen geen eitjes leggen op het konijn en stoppen de groei van de larven.