Konijnen zijn echte poepmachines, een konijn tussen de 2 en 3 kg legt wel meer dan 150 keutels per dag! Maar wat zeggen de keutels van een konijn eigenlijk? Als je een konijn als huisdier houd is het belangrijk dat je niet vies bent van deze keutels. Ze zijn namelijk erg belangrijk en zeggen veel over de gezondheid van jouw konijn.
normale keutels.
De keutel zoals iedereen hem kent: Een rond, droog met stro gevuld balletje. Een konijn die goed zijn stro eet zal veel van zulke keutels maken. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden dat de keutels er zo uit blijven zien en nog belangrijker is dat jouw konijn keutels blijft maken. Een konijn die niet keutelt kan ziek zijn en moet zo snel mogelijk geholpen worden!
Caecotrofen.
Caecotofie is een woord die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord. Caecotrofie is een manier die konijnen gebruiken om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Caecotrofen of ook wel hoe de meesten mensen het noemen de ochtend keutels van een konijn, zijn een soort zachte korrels die het konijn zelf op eet. Misschien heb je jouw konijn al wel eens betrapt op het opeten van zijn eigen ontlasting.
Het lijkt misschien heel raar en vies, maar het is heel normaal dat jouw konijn dit doet. Tijdens de spijsvertering van een konijn wordt niet alles in een keer opgenomen, echter wordt het voedsel niet voldoende afgebroken om alle voedingstoffen vrij te geven. Ook worden er extra bacteriën afgegeven in het darmenstelsel van het konijn die vervolgens opgenomen worden in de caecotrofen. Belangrijk dus dat jou konijn zijn ontlasting nogmaals op eet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Plakpoep.
Sommige konijnen hebben last van plakpoep. Meestal is dit ontlasting die erg aan het konijn blijft plakken. Vaak zie je dan dat bij het konijn zijn achter poten en de billen onder de ontlasting zitten. Dit droogt op en is vervolgens heel lastig schoon te maken. Dit heeft te maken met de voeding. Konijnen die te veel brokken krijgen eten meestal minder hooi. Hierdoor wordt de ontlasting plakkeriger en hebben ze hele kleine keutels. Je zou dan jouw konijn minder brokken kunnen geven en soms zelfs volledig op hooi zetten, hooi is de hoofdvoeding van het konijn en dus erg belangrijk. Ook groenvoer en veel verschillende snoepjes kunnen voor plakpoep zorgen.
Een konijn met overgewicht kan zich moeilijk schoonhouden. Door dat hij dikker is kan hij niet bij zijn achterkant dus zichzelf niet poetsen. Als jouw konijn niet te dik is maar je merkt wel dat hij moeite heeft met zich schoon houden kan dit ook een gewrichtsprobleem zijn, vraag dan voor meer informatie bij de dierenarts.
Diarree.
Diarree komt vooral bij jongen konijnen voor. Als jouw konijntje dit heeft is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan. Een konijn met diarree is namelijk echt ziek. Het kan een bacterie of infectie zijn die een serieuze behandeling nodig heeft.
Ook kunnen konijnen diarree krijgen van stress, probeer dan uit te zoeken waar dit vandaan komt en je konijn zo veel mogelijk te ontstressen.
Wormen.
Konijnen kunnen ook wormen krijgen. Deze zie je dan op de keutels van het konijn zitten. Als jouw konijn wormen heeft bel dan je dierenarts, zij kunnen ontworming voor schrijven met de juiste dosering. Ook is goede hygiëne dan belangrijk, maak wat vaker de poepplekken van jouw konijn schoon.