24 Aug
Verrijking voor jouw konijn: Tips voor trucjes!

Konijnen zijn slimmer dan wij denken. Je kan ze veel leren zo lang je er maar geduld voor hebt en genoeg tijd in steekt. De meesten konijnen vinden het ook nog eens leuk, vooral als er een beloning ligt te wachten! In deze blog ga ik jullie vertellen hoe ik mijn konijnen getraind heb zo dat ze verschillende puzzels konden oplossen, naar de roep van hun naam luisterde, trucjes uitvoerden en ook wat ik deed voor verrijking in het verblijf.  Dit is best veel informatie dus zal ik het verdelen in meerdere blogs. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om jouw konijntjes van alles te leren maar ik vertel jullie de mijne! 

Trucjes.
Jouw konijn kan je heel veel trucjes leren. Ik gebruikte hier voor altijd gewoon de brokken die ik ze gaf als dagelijkse voeding. Deze gaf ik ze dan niet nog extra later in het voerbakje. Trucjes leren heeft heel veel geduld nodig en kost heel veel tijd. 

Je kan je konijn bijvoorbeeld high five of pootje leren. Ik leerde dit door mijn hand met mijn handpalm naar boven op de grond te leggen. In de andere hand had ik een brokje waarmee ik mijn konijn naar mijn hand lokte. Zodra hij met zijn pootjes op mijn hand stond gaf ik hem het brokje. Dit had heel veel herhalingen nodig tot dat hij het door had. Als jouw konijn het eenmaal door heeft kan je je hand steeds hoger houden tot het een echte high five word. 

Een ander trucje die ik mijn konijnen leerde was recht op staan. Dit vind ik zelf eigenlijk wel het makkelijkste trucjes om aan te leren. Je houd het brokje voor het neusje van jouw konijn en brengt het brokje omhoog. Jouw konijn zal het brokje volgen in de hoogte om het brokje te pakken. Als jouw konijn op beide achter pootjes staat geef je het brokje. Dit moet je ook een aantal keer herhalen willen ze het echt door hebben. Daarna kan je het trucje herhalen door met alleen je vinger om hoog te gaan en eventueel later een beloning te geven. 

Het laatste trucje is rondje draaien. Zorg dat je de aandacht hebt van jouw konijn. Laat hem een rondje om zijn eigen as draaien met behulp van een brokje. Laat jouw konijn aan het brokje ruiken en terwijl hij dat doet zorg je dat hij een rondje draait. Ook dit moet je meerdere keren herhalen. Als ze het door hebben kan je dit doen met je vinger, ze zullen dan je vinger volgen voor het rondje, later kan je ze belonen met en brokje. 

Roepen.
Of een konijn echt luistert naar zijn naam of dat het de klank is waar hij op reageert, weten we niet. Wat ik wel weet is dat je een konijn echt kan leren reageren op het roepen. Ook dat heeft echt veel tijd en geduld nodig! 

Meestal en zeker in het begin heb je hier ook wat meer voor nodig dan alleen wat brokjes. Neem bijvoorbeeld een klein stukje wortel of iets wat jouw konijn echt super lekker vind. Oefen dit in een kleine ruimte waar jouw konijn niet snel afgeleid kan raken zoals bijvoorbeeld de badkamer of een slaapkamer. Laat jouw konijn eerst weten dat je wat lekkers bij je heb en geef hem hier ook wat hapjes van. Zodra hij weet dat je wat lekkers bij je hebt zal het een stuk makkelijker gaan. Ga op een meter afstand van jouw konijn zitten en roep zijn of haar naam terwijl je het lekkers wat je bij je hebt laat zien. Het konijn komt nu natuurlijk alleen naar je toe omdat hij al weet dat je wat lekkers bij je hebt en hij het nu ook ziet en of ruikt. Oefen dit een heel wat aantal keer en ga elke keer een stukje verder weg of op een andere plek zitten.  Jouw konijn zal het roepen nu wel linken aan het lekkers maar als je dit vaak genoeg oefent zal hij uiteindelijk ook zonder lekkers naar jou toe komen.

Comments
* The email will not be published on the website.