10 Aug
Warm weer betekend afkoelen!

Warm weer betekend afkoelen! 
Het warme weer kan erg riskant zijn voor onze konijnen vriendjes. Daarom is het belangrijk dat we ze met de warmte extra helpen. Hier een paar tips die jou en je konijn misschien wel kunnen helpen. 



Verkoelen van het verblijf.  
Om onze konijntjes te helpen met de warmte gaan we het proberen een heel stuk koeler voor ze te maken. Te beginnen met het verblijf. Haal het stro uit het verblijf van jouw konijn. Stro isoleert en zorgt juist voor extra warmte. In plaats van stro kan je bijvoorbeeld karton snippers of houtkorrels gebruiken. 

Verder kan je koelschijven in het verblijf leggen zo dat ze daar tegen aan kunnen liggen. Als je geen koelschijf hebt kan je ook een plasticflesje gevuld met water in de vriezer leggen en deze uiteindelijk in het verblijf plaatsen. Wil je direct contact met jouw konijn en de koelelementen vermijden, wikkel het koel element dan in een oude handdoek. Konijnen zullen hier in het begin niet gelijk bij gaan liggen. Geef ze dan ook te tijd om er aan te wennen, uiteindelijk zal je zien dat ze het koelelement zelf op gaan zoeken. 

Staat jouw konijnenverblijf binnen, dan kan je ook met ventilatoren werken. Zet deze niet direct in de richting  van het verblijf maar gewoon in de ruimte waar het verblijf staat, anders kan jouw konijn verkouden worden. Mocht dit nog niet koelend genoeg zijn kan je voor de ventilator kouden flessen zetten voor een koelere wind.
Voor konijnen in een buitenverblijf moet er genoeg schaduw zijn. Doe dit niet met een plasticzijl, hier onder kan het juist erg warm worden.  Je zou hier voor een groot laken of parasol kunnen gebruiken. 

Verkoelende voeding. 
Groenvoer kan helpen bij de warmte. Hier zit extra vocht in om jouw konijn van binnen uit af te koelen.  Geef niet meer of anders als dat jouw konijn gewend is, anders kan het diarree veroorzaken en daar komen vliegen op af. Ook is het belangrijk dat ze genoeg water hebben. Heb je een waterflesje hangen, zorg dan dat je nog een extra waterbakje heb staan. Geef je konijn geen koud water maar juist lauw water. Koud water kan zorgen dat bloedvaten dicht trekken waardoor het hartje van jou konijn sneller moet pompen en zijn warmte dus moeilijker kwijt kan.  

Verkoelen van jouw konijn zelf. 
Konijnen verliezen hun warmte via hun oren en hun pootjes. Door dat ze niet zweten kunnen ze hun warmte moeilijk kwijt. Wikkel je konijn niet in natte handdoeken. Dit juist zorgt er voor dat hij zijn warmte niet kwijt kan. Wat je wel kan doen is de oren en pootjes van jouw konijn een beetje nat maken met bijvoorbeeld een washandje.

Comments
* The email will not be published on the website.