22 Sep
Kabel Knagers.

De tanden van een konijn groeien zijn hele leven door en moet daarom een goede voeding krijgen om zijn tanden te kunnen slijpen. Denk hierbij aan wat hardere grove brokken met veel vezels, stro maar ook groenvoer. Gebrek aan vezels en een te kort aan calcium, fosfor en vitamine D kunnen leiden tot overgroei van de tanden. Als dit gebeurd is het erg ongemakkelijk en pijnlijk voor het konijn. 




Hoe zit het gebit in elkaar?
Het gebit van een konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. Stifttanden zijn kleine snijtanden achter de grote snijtanden in de bovenkaak van het konijn. Bij een recht gebit van een konijn staan de boven en onder snijtanden onder elkaar en raken de onder snijtanden de stifttanden aan de bovenkant aan. De tanden slijten elkaar dan af en voorkomen overgroei.

Problemen.
Als het konijnengebit afwijkt en dus niet netjes onder elkaar staat kan het zichzelf niet slijten. De tanden zullen door groeien, hierdoor kan het konijn amper tot niet eten. Ook kan het zorgen voor wonden aan de binnenkant van het konijn zijn bek. Zowel de snijtanden als de kiezen kunnen door groeien. Als je hier niks aan doet en jouw konijn stopt met eten kan dit verkeerd aflopen. Mocht het zo zijn dat je het idee krijgt dat jouw konijn zijn tanden te lang zijn of hij eet slecht, laat dan altijd zijn gebit checken bij de dierenarts! Ook kunnen konijnen abcessen krijgen van een slecht gebit. Het konijn gaat erg uit zijn bek ruiken, slecht eten en er zal rond de bek een bult vol pus gaan vormen. Deze pus is erg dik en zit meestal goed ingekapseld en moet dan ook operatief verwijderd worden.

Dierenarts.
Wat kan de dierenarts voor jouw konijn betekenen? De dierenarts kan het gebit van jouw konijn beoordelen. Meestal zijn de snijtanden duidelijk te zien en kunnen ze met een otoscoop de kiezen bekijken. Mocht het zo zijn dat jouw konijn haken heeft aan zijn kiezen of te lange snijtanden heeft moeten deze geslepen worden. Dit gebeurd dan onder narcose en is niet pijnlijk. Als de kiezen en snijtanden zo snel groeien dat ze maandelijks geslepen moeten worden kan je de tanden ook laten verwijderen, dit kan alleen bij een specialist. De reden hier van is dat het narcose risico van een konijn hoog is en je ze daarom het liefst niet te vaak onder narcose brengt. Het verwijderen van de tanden neemt dan het probleem weg. Wel kan dit natuurlijk alleen op advies van een dierenarts.

Comments
* The email will not be published on the website.